Fakta om squaredance

Dagens squaredance fick sitt genombrott i USA under 50-talet men har flerhundraåriga anor. Den bygger bland annat på danser som invandrare till USA förde med sig. Till Sverige kom dansen i början av 80-talet och har sedan dess blivit mycket populär. Idag finns cirka 160 klubbar i Sverige med totalt omkring 8000 dansare.

En square består av åtta dansare

Squaredance dansas i grupper om åtta dansare, fyra damer och fyra herrar. Dansen startar med dansarna uppställda i en fyrkant, därav namnet på dansen. 

Dansen leds av en caller som ropar ut de olika callen (figurerna). Squaredance dansas i olika program. Man börjar med M53, som är det första programmet och består av 53 olika call.

M53 tar cirka ett år att lära sig. Därefter kan man fortsätta hur långt som helst. Nästa program är M70, som har 17 ytterligare call, vidare med Plus, med ytterligare 30 nya call. De riktiga entusiasterna fortsätter med Advanced och Challenge med ännu fler turer.

Speciella kläder

Squaredansarna har speciella kläder när de dansar på festivaler med mera. Ofta har paren matchande kläder där mannen har skjorta och byxor, kvinnan har blus och kort vid kjol med mycket volanger.

Om man lär sig squaredance så kan man besöka klubbar och danser över hela världen och direkt dansa där eftersom den dans som lärs ut är densamma på alla platser.

Den svenska organisationen

För klubbarna i Sverige finns ett förbund, SAASDC, The Swedish Association of American Square Dance Clubs. På deras hemsida kan du lära dig mer om squaredancefenomenet i Sverige. SAASDC ger ut Square-Info fyra gånger om året, en tidning som bland mycket annat listar alla danstillfällen som ordnas av klubbarna och som är öppna för alla dansare.

  • Vi ordnar våra kurser tillsammans med

    NBV


    Highland Grand Dancers är medlemmar i Squaredansförbundet

    SAASDC

    Swedish Association of American Square Dance Clubs

Inloggning